Feminizm Marka Değil, Mücadeledir – Kadın Komiteleri

 

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (Un Women) tarafından 2014’te New York’ta başlatılan #HeForShe hareketi 2015 yılından beri Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin ‘’He For She’’ sloganıyla Koç Holding tarafından “destekleniyor.” 2017 yılında Koç Holding’in ana destekçisi olduğu olduğu toplantıda Ömer M. Koç “Ülkemizde her insan eşit fırsat, hak ve özgürlüklere sahip olmadığı sürece gelişmiş ve güçlü bir ülke olma hedefimize ulaşamayacağız. Koç Topluluğu olarak, toplumda ve iş hayatında kadın ve erkek eşitliğini güçlendirmek için çalışıyoruz” dedi. Lakin yine 2017’de Koç Holding’e bağlı Tüpraş’taki patlama sonucu 4 işçi hayatını kaybetti. Ölümleri getiren koşullarda değişme olmazken, Tüpraş’ın iş cinayetinin yaşandığı 2017 yılı net kârı, önceki yıla göre yüzde 112.6 artarak 3.81 milyar lira oldu!
Ali Koç’un başkanlığını yaptığı Fenerbahçe Spor Kulübü 2018-2019 sezonu boyunca #HeForShe logosunu sağ kolunda taşıyacak. “Fenerbahçe Spor Kulübü ve He For She hareketinin, spor dünyasında öncülük yapacağı bu yeni iş birliği, Tüpraş’ın toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik desteğinin en son adımını oluşturuyor.” açıklamasını yapan Fenerbahçe Spor Kulübü’ne, Koç Holding’e ve Tüpraş’a Kadın Komiteleri olarak bir mesajımız var:
Toplumsal cinsiyet eşitliği bir meta değildir. Ellerinde işçi kanı, ceplerinde kirli para, tribünlerinde küfür olan hiçbir toplulukla eşit/aynı olamayız, olmayacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliği, sizin popülist kültürden beslenen vicdan muhakemenize alet olamaz. Sporun eril kimliğiyle hiçbir derdi olmayanlar formalarına cinsiyet ayrımı kodlarını tekrar besleyerek pembe içerik eklediklerinde emeğini, yaşamını, alanlarını, kimliğini sömürdükleri kadınların gözünde daha sevimli olduklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar. Cinsiyetçi küfürlerin yankılandığı bir statta pembe forma numarasıyla futbol oynamak bir şey ifade etmemektedir. Cinsiyet eşitsizliğini sürekli yenileyen pratikler ve küfürler olan bir sermaye takımının kadın mücadelesine dair söyleyecek bir sözü olamaz.

PİYASA FEMİNİZMİ DEĞİL, ÖZGÜRLEŞTİREN FEMİNİZM!