Muhtar adayı Sultan Aksu: “Mahallemizin sakini değil, sahibi olalım”

*Bu röportaj Komite Dergisi’nin Mart 2019 tarihli 12. sayısında yayınlanmıştır.

31 Mart yerel seçimlerine doğru, İstanbul Kadıköy’de 15 bin nüfusluk Rasimpaşa Mahallesi’nden muhtarlığa adaylığını koyan Sultan Aksu ile hayata geçirmek istediği hedefleri ve yönetim anlayışı üzerine konuştuk. Birçok sol sosyalist yapının desteğiyle birlikte bağımsız olarak aday olan Aksu, alışılagelmiş muhtarlık yerine çoğunluğun arzuladığı özgün, üretken, demokratik, ekolojist, toplumsal kimliklere duyarlı muhtarlığı kurmaya güçlü bir aday.

-Kadıköy Rasimpaşa Muhtarlığına adaylık sürecinizi anlatır mısınız?

12 yıla yakın süredir Kadıköy’de Rasimpaşa Mahallesi Uzun Hafız Sokak’ta yaşıyorum. Mahallemiz hem tarihi hem kültürel değerlere sahip, eşsiz güzellikte bir yer. Ancak güzellikleriyle birlikte bir takım sorunları da mevcut, semte artan yoğun ilgi mahallenin tarihi dokusuna, mozaik yapısına zarar verme riski taşıyor. Çok sayıda açılan cafe ve restaurant mahallede yeni bir değerlenme süreci yaratıyor, bunun olumlu yanlarıyla birlikte kira artışları, rant kapıları gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Bunların belli bir plan ve düzen dâhilinde mahalleliyle birlikte karar vererek yapmak gerekiyor. Elbette başkaca sorunlar da var, tek tek sıralanabilir. Ben ve aza arkadaşlarım bu sorunların çözümü noktasında adaylığımızı koyduk.  Şuan yönetimde olan muhtar bu sorunlara eğilmek yerine kayıtsız kalıyor ve görebildiğimiz kadarıyla çözüm için en ufak bir adım dahi atmıyor. Ayrıca muhtarlığı babadan devraldığı için meslek gibi görüyor, elli yıllık hükümranlıkları hep sürsün istiyor. Biz buna karşı çıktığımız ve halkın yönetimde söz sahibi olsun istediğimiz için aday olduk. Kadınların, gençlerin, çocukların, hayvan ve sanat severlerin,  esnafın yani tüm mahallelinin sesi, sözü, temsilcisi olalım istiyoruz.

Seçilirseniz nasıl bir muhtarlık olacaksınız?

Başta da belirttiğim gibi çözüm üreten bir muhtarlık olacağız. Herkes için daha yaşanılabilir bir mahalle olması için arkadaşlarımızla birlikte özveriyle çalışacağız. Katılımcı, demokratik, eşitlikçi, şeffaf bir yönetim, daha doğrusu temsiliyet kuracağız. Gizli kapaklı işler çeviren, kendi çıkarları peşinde koşan, Saray emir kulu değil halk dostu bir muhtar olacağız. Mahalle meclisi, mahalle kadın meclisi, sokak temsilcilikleri gibi mekanizmalar kurarak demokrasiyi hayata geçireceğiz. Mahallenin sakini değil sahibi olalım diye koşturacağız. Şayet hedeflerimiz ve ilkelerimizden ödün verdiğimiz takdirde geri çağrılırsak, çağrıya riayet edip görevimizden ayrılacağımızı taahhüt ederiz. İki dönemden fazla aday olmayacağımızı, bilgi ve deneyimlerimizi anlatmak ve paylaşmak konusunda her zaman istekli olacağımızı ilan ederiz. Doğaya, topluma, kültür ve sanata değer veren, farklı dini, dili, cinsel yönelimi olan mahalleliyi gözeten kapsayıcı, kucaklayıcı bir anlayışı benimseyeceğimizi herkes bilsin isteriz.

-Son olarak, yapmayı vadettiğiniz hedefleriniz nelerdir?

Hedeflerimizi, mahalleliyle birlikte geniş katılımlı sorun saptama toplantılarında belirledik. Çocuklar için temiz, güvenli ve yeşil bir parka ihtiyacımız var. Yine okul çağına girmemiş çocuklarımız için ekonomik güvenilir bir kreş elzem görünüyor. Sokak hayvanları için barınak ve günlük mama ihtiyaçlarını karşılayacağız. Toplumsal cinsiyetlere duyarlı, kadınlar için yaşanabilir alanlar yaratacağız.  Deprem tehlikesine karşın afet toplanma alanı yapacağız. Mahallelinin hüznünü de sevincini de birlikte paylaşabileceği, birlikte ağlayıp birlikte gülebileceği mahalle lokali kuracağız. Kullanılmayan binaları mahallemizin ihtiyaçları için değerlendireceğiz. Sağlıklı, ucuz, taze gıda ürünlerine kolay erişebilmek için semt pazarı kuracağız.  Başlıca hedeflerimiz bunlar, ancak bunları ve eklenebilecek yeni hedefleri hayata geçirebilmemiz için mahallelimizin oylarına talibiz.